Doživetje Štajerske v družbi Puklavec Family Wines: od kleti do masterclassa
V septembru smo imeli čudovito priložnost, da se v družbi Puklavec Family Wines podamo na raziskovanje Štajerske vinske pokrajine, z namenom, da se izobražujemo, okušamo in odkrivamo zgodbe vin, ki jih živa tradicija oblikuje.
V septembru smo imeli čudovito priložnost, da se v družbi Puklavec Family Wines podamo na raziskovanje Štajerske vinske pokrajine, z namenom, da se izobražujemo, okušamo in odkrivamo zgodbe vin, ki jih živa tradicija oblikuje.
Ogled vinske kleti in arhiva Puklavec Family Wines
Naša pot se je začela v osrčju njihove vinske kleti, kjer so nas prijazno sprejeli in vodili skozi celoten proces pridelave vina. Videli smo, kako grozdje pride v klet, kako poteka stiskanje, fermentacija in kasnejša zorenja v sodih. Puklavec Family Wines goji več sort, med njimi Pinot Blanc, Sauvignon, Traminer, Chardonnay in slovenski Šipon (Furmint), v zmerno hladnem podnebju regije Podravje, na vinogradih med 200 in 300 metri nadmorske višine.
Poseben vrhunec obiska je bil ogled njihovega obsežnega arhiva, v katerem hranijo več kot 250.000 steklenic. Tam smo imeli privilegij okusiti letnik 1983 Pinot Blanc, izkušnja z bogato zgodbo in izrazitim karakterjem, ki pričara vez časa in vina.
Lastnica Puklavec Family Wines Tatjana Puklavec in direktor Gorazd Bedenčič sta nas vso pot v kleti spremljala. Njuna strast, znanje in predanost so nas navdušili in poglobili naš obisk.



Obisk vinarije Verus in domačije Malek
Po vinski kleti Puklavec smo obiskali tudi vinarijo Verus, kjer so nas popeljali skozi njihov poseben vinsko-pridelovalni proces, od vinogradov, preko fermentacijskih postopkov, do polnjenja in zorenja. Spregovorili smo o njihovih metodah, značilnostih tal in mikroklime, ki vplivajo na vino.
Sledil je obisk domačije Malek, ki je v lasti Puklavec Family Wines. Na Maleku smo si vzeli malo prostega časa. Ta dan smo preživeli v prijetnem druženju, pogovorih o vinu in uživanju v pokrajini, ki je vinogradništvu dala posebno dušo.
Vinski vrh Miklavž pri Ormožu: Furmint Deep Dive
V popoldanskem delu dneva smo se odpeljali do Vinskega vrha Miklavž pri Ormožu, kjer nas je v Črni kuhni čakalmasterclass z Robertom Gorjakom z naslovom Furmint Deep Dive. Tam smo imeli priložnost pokušati 17 različnih furmintov od mladih, svežih do kompleksnih zrelih verzij. To je bil izjemen pogled v raznolikost in potencial te sorte v slovenskem kontekstu. Na dogodku so bili prisotni tudi številni vinarji iz celotne Slovenije ter nekaj mednarodnih.
Ta izkušnja je bila potovanje skozi zgodbo, tradicijo in strast ljudi, ki vinu posvečajo srce. Od arhivskih letnikov do sodobnih interpretacij, od druženja z vinarji do poglobljenega okušanja. Štajerska se nam je razkrila v vsej svoji lepoti.