Robert De Niro in Nobu: zgodba, ki prepleta kulture
Ste vedeli, da je restavracijo Nobu soustanovil prav sloviti igralec Robert De Niro? Nobu je danes globalni fenomen, kjer se srečata kakovostna kuhinja, prefinjen ambient in širša vizija gostoljubnosti.
Zgodba se začne pri chefu Nobuyuki “Nobu” Matsuhisa, ki je svojo kulinarično pot začel na Japonskem, nato pa se je nadaljevala tudi v Peruju in drugod, kjer je začel eksperimentirati z veganskimi, latinskoameriškimi in japonskimi sestavinami. V Los Angelesu je leta 1987 odprl restavracijo “Matsuhisa”, ki je hitro pritegnila pozornost zaradi svoje edinstvene fuzije okusov.
Robert De Niro je Matsuhise pogosto obiskoval in bil je navdušen nad jedmi, še posebno nad jedjo black cod (črni polenovik) z miso omako, ki je pozneje postala zaščitni znak Nobu. Na začetku mu je Matsuhisa idejo o skupni restavraciji zavrnil, ker ni bil pripravljen na širjenje, želel je najprej utrditi svoj lokal v Los Angelesu. A De Niro se ni vdal. Sčasoma je prepričal Matsuhiso, da je čas za novo poglavje. Tako so 17. septembra 1994 odprli prvo restavracijo Nobu v Tribeci v New Yorku.

Od tam se je imperij razširil: danes obstaja več kot 50 restavracij Nobu po vsem svetu, poleg tega je v sklopu znamke tudi mreža luksuznih hotelov. Zamisel kombiniranja japonske tehnike s perujskimi sestavinami je ostala ključna atrakcija na vsaki lokaciji.
Ambient restavracij Nobu je vedno skrbno načrtovan, ne prenapolnjen, ne preveč vsiljiv, vendar z izrazitim občutkom za detajle. Mnogi lokali nimajo strogega kodeksa oblačenja, vse skupaj deluje “luksuzno, a sproščeno”. Notranjost pogosto vključuje naravne materiale (les, kamen), subtilne svetlobne efekte, včasih umetniške elemente, ki dodajo posamezno lokalno noto. Posebno velja omeniti lokacijo Nobu Downtown (New York), ki v znameniti stavbi nekdanje AT&T hiše združuje elemente stare arhitekture z modernim dizajnom.
Kuhinja je srce Nobuja. Jedilniki spoštujejo klasične japonske metode (sushi, sashimi, tempura), a jih razširijo z lokalno inspiracijo, sezonskimi dodatki in fuzijskimi elementi. Meni je oblikovan za deljenje, kar spodbuja prijateljsko doživetje ob mizi.
Čeprav je Nobu že sinonim za prestižno japonsko-perujsko gastronomijo, ohranja filozofijo, da je hrana osrednja, ambient in storitev pa sta podporni del celotne izkušnje, ne prevladujoča vloga. V zadnjih letih se znamka širi tudi v sektor hotelov, prvi Nobu hotel je bil odprt leta 2013 v Caesars Palace, v Las Vegasu.
Tako Nobu ni le restavracija zvezdnikov, temveč veriga, ki povezuje kulinariko, estetiko in močno zgodbo: malo tveganja, vizije in vztrajnosti, ki so prerasle lokalne okvire in postale globalna institucija.