Nova zgodba na Kersnikovi, ki diši po kavi in rožah
Na Kersnikovi ulici v Ljubljani se rojeva nekaj prav posebnega – prostor, kjer se bodo prepletali opojni vonj kave, barve cvetlic, zvok klepeta in milina zelene oaze. Žiga Breskvar Tiller in Ajk Pavlin, tandem z idejo in srčnostjo, sta se odločila, da združita svojo ljubezen do cvetličarstva in gostinstva v nekaj povsem novega. Tako nastaja Tisti plac, hibrid med kavarno, dnevnim lokalom in zelenim mestnim vrtom.
Na Kersnikovi ulici v Ljubljani se rojeva nekaj prav posebnega – prostor, kjer se bodo prepletali opojni vonj kave, barve cvetlic, zvok klepeta in milina zelene oaze. Žiga Breskvar Tiller in Ajk Pavlin, tandem z idejo in srčnostjo, sta se odločila, da združita svojo ljubezen do cvetličarstva in gostinstva v nekaj povsem novega. Tako nastaja Tisti plac, hibrid med kavarno, dnevnim lokalom in zelenim mestnim vrtom.
»Ideja je nastala že pred leti, ko sem v Firencah obiskal čudovit prostor, ki je bil hkrati gostinski lokal in cvetličarna,« začne pogovor Žiga Breskvar Tiller, cvetličar in idejni vodja projekta. »Takoj me je prevzelo. Ambient, občutek, unikatnost, čisto vse. Rekel sem si: to bi moralo obstajati tudi v Ljubljani,« pravi.
S prijateljem, sorodnikom in zdaj poslovnim partnerjem Ajkom Pavlinom sta o tem začela sanjariti že pred nekaj leti. A od ideje do izvedbe je bila dolga pot. »Veliko sva se pogovarjala, risala, usklajevala. Potem pa se je konec lanskega leta zgodilo. Prostor poleg Tiste cvetličarne se je izpraznil. In odločitev je bila jasna. Ni bilo več poti nazaj,« z nasmeškom pove Breskvar Tiller.
Ročno, srčno in z občutkom za prostor
Pravita, da prostor na Kersnikovi ni bil preprost zalogaj, saj je bil temačen, zaprt in neizrazit. Prenovila sta ga popolnoma sama, z lastnimi rokami in pomočjo družine ter prijateljev in mu dala popolnoma novo podobo. »Želela sva ustvariti prostor, kjer zadihaš. Kamor prideš in takoj začutiš toplino. S cvetjem, zelenjem, kamnom in naravnimi materiali,« opisuje Pavlin. »Ničesar nisva želela narediti industrijsko ali brezosebno. Vse sva izbrala in naredila sama,« je razložil.
Osrednji del prostora krasita velik obok in ročno izklesan pult, za katerim bo osebje pripravljalo pijačo. Rože in različne rastline bodo krasile vsak kotiček notranjega prostora ter vrta, obiskovalci pa bodo lahko pokukali tudi v Tisto cvetličarno in si ogledali, kako nastaja šopek za mimoidočo stranko. Pravita, da želita obiskovalcem ustvariti vzdušje, ki pomirja in navdihuje; nekaj, za kar sta prepričana, da nam v hitrem tempu življenja dandanes primanjkuje.
Celoten prostor sta prenovila v slabih treh mesecih, za kar pravita, da še sama ne vesta, kako jima je uspelo. »Odrekanja je bilo ogromno, neprespanih noči pa raje nisva štela. Trenutno jadrava med delom v cvetličarni in urejanjem zadnjih detajlov, da lahko gostom čim prej odpreva vrata Tistega placa,« sta povedala.



Družinska gostinska zgodba
Poleg ambienta je pomemben tudi meni. Ta bo skrbno pripravljen, vsakodnevno svež in z lokalnim pridihom. Dnevna ponudba bo vključevala kavo, sveže smutije, čaje, vino, sveže veganske juhe, domače pite, mafine, torte, fokače in sendviče. »Pri pripravi hrane nam bo pomagala moja mama, ki vodi bistro Vse dobro. Tam sem tudi pridobil prve izkušnje z odprtjem in vodenjem gostinskega lokala. Pred tem sem kot kuhar in natakar delal pri teti, ki ima poslovalnice Bazilika. Mojo vlogo v bistroju na Miklošičevi je zdaj prevzel mlajši brat. Jaz pa sem se odločil, da nadaljujem s svojo novo zgodbo, v kateri sva se znašla z Žigo,« pravi Pavlin. Poudarja, da bo ponudba sveže pripravljena z občutkom in ne na zalogo.
Popoldne in zvečer bodo gostje lahko izbirali med njihovimi značilnimi koktajli, ki jih bo dopolnjevala ponudba sezonskih. Razvijajo pa tudi različne inovativne spritze. »Ponujali bomo vina slovenskih vinarjev, med njimi tudi biodinamična, saj sva z Žigo oba njihova velika ljubitelja,« se hudomušno nasmeje Pavlin. Omeni tudi, da si je pred odprtjem bistroja Vse dobro rekel, da nikoli več ne bo delal za nekoga drugega. »Zarečenega kruha se največ poje. Zdaj je v Tisti cvetličarni moj šef moj stric, Žiga. V Tistem placu pa sva oba šefa in si naloge deliva,« je razložil poslovno dinamiko.
Za majhne dogodke in majhne pozornosti
Ena od posebnosti bo tudi možnost nakupa simpatičnih »darilnih paketkov«, ki jih lahko vzamete s seboj. Tako rekoč šopek in kava to go. »Za obisk, za zahvalo, za sodelavko ali pa kar tako. Majhne pozornosti, ki pomenijo ogromno,« pove Pavlin.
Tisti plac ne bo le gostinski lokal, temveč tudi prostor za dogodke. Ob popoldnevih in večerih bodo organizirali tematske večere, na katerih bodo za popestritev poskrbeli didžeji in živa glasba. »Mesto potrebuje več takšnih točk. Ne klubov, ampak ambientov, kjer lahko sediš, poslušaš glasbo, nekaj poješ in popiješ, izklopiš glavo in se prepustiš sanjarjenju,« povesta.
Rože kot umetniški medij
Cvetličarno je Žiga Breskvar Tiller ustanovil kar doma v dnevni sobi. Beseda se je širila od ust do ust, od prijatelja do prijatelja. »S prvimi resnimi strankami, dogodki in večjimi naročili pa sem odprl tudi fizično poslovalnico na Kersnikovi. Trenutno je odprta po dogovoru, ker smo specializirani predvsem za dogodke. Večje, manjše, poslovne, novoletne, športne, kozmetične in protokolarne,« razloži. Najbolj odmeven dogodek, pri katerem so sodelovali, je bila poroka chefinje Ane Roš. Pogosto pa sodelujejo tudi s Hišo vizij in skrbijo za podobo precejšnjega dela njihovih dogodkov.
»Rože so zame umetniški medij. Ne gre le za lep šopek. Gre za zgodbo, atmosfero, dramaturgijo. Včasih ure in ure preživim v naravi, da najdem navdih. Potem pa to pretopim v cvetlično kompozicijo, ki ima ritem, linijo in zgodbo,« razloži z iskrico v očeh.
Zakaj Tista cvetličarna in posledično Tisti plac?
Cvetličarne v Sloveniji so večinoma poimenovane po roži, rastlini ali pa cvetličarju, pravi Breskvar Tiller. »Vedno sem stremel k temu, da bi bili drugačni. Da bi izbrali drugačen pristop do cvetličnega izražanja, zato sem iskal tudi drugačno ime. Nekega dne se mi je porodila ideja: ‘Aha, cvetličarna. Tista. Ona. Katera? Tista.’ Tako je dobila ime. In ker je na tisti strani Tista, je prav, da je na drugi strani Tisti. Tako se je rodilo ime še za Tisti plac,« je razložil.
8. marec je vsak dan
Ob letošnjem mednarodnem dnevu žensk se je na pročelju cvetličarne pojavil ogromen grafit. Ne, ni bil vandalizem, ampak sta ga Žiga in Ajk na izložbo narisala kar sama, saj ima napis veliko sporočilno vrednost. Zagovarjata načelo, da je 8. marec vsak dan in da se je za spoštovanje in pravice žensk treba boriti vsak dan v letu. In ne samo 8. marca. »Napis, grafit, biti drugačen, podirati meje, biti izzivalen. Izstop iz konvencionalnih okvirjev. To je Tista cvetličarna,« pravi Breskvar Tiller.
Pomembno je, da se vsak počuti dobro
Ciljna publika Tistega placa ni opredeljena z demografijo, temveč z vrednotami. To so ljudje, ki cenijo lep ambient, osebni pristop, majhne detajle. To je lahko študentka, ki pride na smuti, poslovnež, ki skoči na kosilo, ustvarjalka, ki išče navdih, ali par, ki si privošči večer z vinom in rožami. »Želiva, da je prostor odprt. Ne prenapolnjen. Dovolj zračen, da se vsak počuti dobro. Tudi samo za hiter espresso. Tudi samo za pogled skozi izložbo,« sta zaključila.
Prve goste pričakujeta v drugi polovici junija, točen datum odprtja pa bo objavljen na njihovem profilu @TISTIplac na Instagramu.
Lokacija? Tik za Tisto cvetličarno, na Kersnikovi ulici 10. Upata, da to ne bo prostor, kjer se ne boste samo ustavili, ampak, da se boste tam zadržali. In se tudi z veseljem vračali.
Foto: osebni arhiv