Kjer tradicija in družinska predanost ohranjata pravo kraško vzdušje

Obiskovalci Krasa dobro vedo, da ta naša pokrajina ne ponuja le čudovite narave, ampak tudi veliko kotičkov z odlično hrano.

Obiskovalci Krasa dobro vedo, da ta naša pokrajina ne ponuja le čudovite narave, ampak tudi veliko kotičkov z odlično hrano. Eden od njih je domačija Šajna, kjer lahko obiskovalci najdejo pristne okuse Krasa in bogato kulinarično ponudbo, ki združuje najboljše iz kraške tradicije s sodobnimi kulinaričnimi pristopi.

Domačija Šajna ima močne korenine v družinski tradiciji, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Zgodba domačije Šajna sega v leto 1980, ko sta starša odprla svojo prvo gostilno v vasi Šepulje, ki pa je bila na drugi lokaciji, kot je danes. Takrat je bila ponudba preprosta in domača, a vedno iskrena in povezana z lokalnim okoljem. Leta 1996 sta odkupila staro, napol porušeno kmetijo v središču vasi in začela temeljito prenovo. Ta je bila končana konec leta 1999, v letu 2000 pa je domačija zaživela na novi lokaciji kot prostor, kjer tradicija in družinska predanost ohranjata pravo kraško vzdušje.

Danes domačijo vodita Uroš in Andraž Šajna, ki skrbita za svež pristop, sodobne zamisli in nadgradnjo kakovosti, a ob tem ohranjata bistvo: pristnost, spoštovanje do kraške dediščine in družinsko toplino, ki jo je začrtala prva generacija. Mama Vera Šajna, dolgoletna kuharica in duša domačije, pa je aktivna upokojenka, ki še vedno ostaja del zgodbe. »Domačija Šajna v Šepuljah ostaja simbol kraškega načina življenja, družinske povezanosti in spoštovanja do dediščine, ki se prenaša iz roda v rod,« pravi Uroš Šajna.

Jedi, prežete z značajem kraške zemlje in ljubeznijo do domačih okusov

Na domačiji Šajna posebno skrb namenjajo lokalnim sestavinam, kraški tradiciji in sezonskosti. Njihova kuhinja temelji na pristnih okusih Krasa, kjer sodelujejo z izbranimi lokalnimi pridelovalci in predelovalci. Povezani so z lokalnimi vinarji, katerih vina – predvsem teran in druge kraške sorte – dopolnjujejo njihove jedi. Kozji sir iz Tomaja, suhomesnati izdelki (pršut, salame, panceta) in meso lokalnega izvora so stalnica na njihovemjedilniku.

Velik poudarek dajejo tudi lokalni sezonski zelenjavi. Spomladi so tako na njihovem meniju pogosti divji šparglji, v sezoni pa vključujejo tudi sveže nabrane kraške gobe, predvsem jurčke. Na ta način ustvarjajo jedi, ki so preproste, a izrazite, predvsem pa prežete z značajem kraške zemlje in ljubeznijo do domačih okusov.

Brez tartufov na Krasu ne gre

Poleg naštetega obiskovalce razveseljujejo s široko in bogato ponudbo, ki združuje najboljše iz kraške tradicije z modernimi kulinaričnimi pristopi. Na jedilniku so pogosto sveže ribe, kakovostno meso, domače testenine in posebnost – sveži tartufi, za katere pravijo, da so pravi biser kraške kulinarike. »Največ navdušenja pogosto požanjejo prav domače testenine s svežimi tartufi, saj ta jed združuje preprostost in razkošje okusa, ki ga prinašajo kraški tartufi.

Menimo, da obiskovalci po tej jedi najraje posežejo zaradi edinstvene kombinacije lokalnih sestavin, avtentičnih okusov in tradicije, ki jo občutijo v vsakem grižljaju. Poleg tega sveži tartufi ponujajo posebno, redko in razkošno izkušnjo, ki jo gostje pogosto iščejo prav pri nas. Gostje cenijo tudi sveže ribe, ki jih pripravljamo z občutkom za okus in svežino, ter skrbno izbrano meso lokalnega izvora,« povejo na domačiji.

Posebno mesto v ponudbi imajo kraška vina

Med značilnimi jedmi izstopata še biftek po kraško, pripravljen v bogati omaki iz terana in pršuta, ter teranova strjenka – tradicionalna jed, ki predstavlja pravo dušo Krasa. »Ti dve jedi sta simbol našega kulinaričnega izročila in pogosto gostova prva izbira, saj združujeta močne kraške okuse s pridihom domačnosti. Seveda pa v naši ponudbi najdete tudi številne druge jedi, ki so prav tako skrbno pripravljene z lokalnimi sestavinami in spoštovanjem do tradicije,« izvemo.

Na domačiji Šajna se zavedajo, da je dobra vinska spremljava ključni del vsake kulinarične izkušnje. Za skupine običajno pripravljajo vinske spremljave po dogovoru, prilagojene jedilniku in željam gostov, da kar najbolj poudarijo okuse jedi. Njihova vinska karta obsega okoli sto različnih etiket, večinoma lokalnih vin, ki prihajajo iz slovenskih vinorodnih regij, kot so Kras, Goriška brda, Vipavska dolina in slovenska obala. Poleg tega ponujajo tudi izbor nekaj tujih vin, ki dopolnjujejo njihovo bogato ponudbo. Posebno mesto imajo v ponudbi kraška vina, predvsem teran, ki je tesno povezan z njihovo kulinariko in velja za izvrstno spremljavo k mnogim tradicionalnim jedem domačije.

Pred ali po kosilu še na izlet  

Na domačiji Šajna sicer gostijo zelo raznolike obiskovalce. Med vikendi jih največkrat obiščejo pari in družine, ki iščejo prijeten in sproščen oddih v domačem ambientu. Med tednom pa pogosto gostijo tudi poslovna srečanja in manjše skupine. »Večina naših gostov je Slovencev, vendar zaradi naše lege ob meji prihaja tudi veliko italijanskih in avstrijskih obiskovalcev. V poletni sezoni nas obiščejo tudi gostje iz številnih drugih držav po svetu, ki iščejo pristno kraško izkušnjo,« pravijo.

Gostje se radi odpravijo raziskovat tudi bližnjo okolico, ki jim ponuja številne možnosti za raziskovanje, sprostitev in doživetja. Le nekaj minut stran je Lipica, dom kraških konjev in kobilarne z dolgoletno tradicijo, vbližnji Sežani si lahko ogledate botanični vrt, ljubitelji narave pa lahko obiščejo jamo Vilenica ali svetovno znane Škocjanske jame.

Zelo priljubljen je tudi obisk Štanjela, slikovite kraške vasice z bogato zgodovino, kamnitimi uličicami in čudovitim razgledom. Kras je tudi odlična destinacija za kolesarjenje in pohodništvo, saj ponuja čudovite poti skozi naravo in vasi, zaradi svoje lege pa je tudi idealno izhodišče za enodnevne izlete – v Trst, Ljubljano, na slovensko obalo, v Benečijo ali celo v hribe, saj je vse na dosegu kratke vožnje.

Najbolj brano

Najbolj samozavestno se počutim takrat, ko mi je resnično udobno v svojem telesu. To...

Ni bi bila le baletna uprizoritev, temveč potop v človeške odnose, napetosti, bližine in...

Ste se kdaj vprašali, kako bi izgledala večerja, če bi jo servirali v srcu...

Sorodne objave

Kontroverzna reklama Sydney Sweeney za American Eagle je sprožila pravi vihar na družbenih omrežjih...

Drugo četrtletje leta 2025 je prineslo znova znan razplet, modna znamka Miu Miu je...

Ob praznovanju dvajsetih let ustvarjalnega dela se je modna oblikovalka Simona Kogovšek ozrla na...

Ostanite na tekočem

Prijavite se na naša e-obvestila in bodite obveščeni o novostih.